A A A K K K
для людей з порушеннями зору

Комунальна установа
"Богодухівський інклюзивно-ресурсний центр"
Богодухівської міської ради Харківської області

РОЗДІЛ 6. ЗМ.Е: ВМІННЯ КАТАТИСЯ НА ТРИКОЛІСНОМУ ВЕЛОСИПЕДІ

Дата: 09.11.2022 11:22
Кількість переглядів: 31

Учити малюка кататися на триколісному велосипеді варто хоча б тому, що це приносить йому багато радості, уже не говорячи про те, що катання на велосипеді:

 

  • Дає хороше фізичне навантаження та зміцнює м'язи ніг;
  • Є ще одним зі способів розвитку в малюка відчуття рівноваги;
  • Розширяє можливості самостійного пересування для дітей з обмеженою рухомістю (наприклад з церебральним паралічем);
  • Дозволяє дитині брати участь в іграх з іншими дітьми вдома, на вулиці чи в дитячому садку.

 

Вміння кататися на триколісному велосипеді є дуже цінним, хоча навчитися цьому не дуже просто.

Часто вважають, що катання на велосипеді, коли малюк відштовхується ногами від землі, готує його до нормальної їзди на велосипеді, але це далеко не так. Такий спосіб вимагає рухів, які зовсім відрізняються від тих, які потрібні для того, щоб крутити педалі ногами. Малюкові, який звик кататися на велосипеді, відштовхуючись ногами від землі, буде нелегко перелаштуватися та навчитися крутити педалі. Тому він, як і раніше, буде намагатись їздити на велосипеді тим способом, до якого звик.

Коли ви йдете в магазин купувати триколісний велосипед, візьміть із собою малюка. Вибираючи велосипед, простежте за тим, щоб його сидіння було розміщене приблизно на рівні пояса малюка. Перевірте, щоб сидячи на велосипеді, малюк вільно діставав ногою до педалі, яка висунута в крайнє переднє положення. Педалі мають бути достатньо широкими для того, щоб на них вільно поміщалася стопа дитини. Коли малюк прямо сидить на велосипеді, його руки мають бути зручно розташовані на кермі. Відстань між задніми колесами має бути достатньо великою для стійкості велосипеда. Якщо ви будете навчати малюка кататися на велосипеді, який не відповідає цим вимогам, то створите і собі, і малюкові додаткові труднощі.

Нижче наводиться послідовність умінь, засвоюючи які малюк вчиться кататися на велосипеді.

 

Від 2 до 3 років.

  1. Тримає ноги на педалях, коли дорослий штовхає велосипед.
  2. Сам крутить педалі велосипеда, при повороті ставить ногу на землю.

 

Від 3 до 4 років.

  1. Катається на велосипеді, роблячи плавні повороти.

 

ЗМ.Е.114. ТРИМАЄ НОГИ НА ПЕДАЛЯХ, КОЛИ ДОРОСЛИЙ ВЕЗЕ ВЕЛОСИПЕД

 

Спочатку ви повинні самі везти велосипед, звільнивши малюка від фізичного навантаження для того, щоб він навчився отримувати задоволення від цих занять та навчився тримати ноги на педалях.

 

Як оцінити:

Матеріали: триколісний велосипед, який відповідає усім вимогам, котрі були наведені у вступі.

Спосіб: посадіть малюка на велосипед і поставте його ноги на педалі.

Провезіть його метрів зо два.

Результат позитивний, якщо малюк при цьому втримує свої ноги на педалях.

Як учити: спочатку вийдіть з малюком у двір або сходіть з ним в дитячий садок, де він зможе поспостерігати, як катаються на велосипеді інші діти.

Старший брат чи сестра також можуть подавати дитині приклад для наслідування - катання поряд з ними стане цікавішим.

Посадіть малюка на велосипед, сядьте на землю перед ним так, щоб ваші ноги були по обидва боки від переднього колеса, та поставте обидві його ніжки на педалі. Потім злегка покатайте велосипед уперед - назад, утримуючи руками ноги малюка на педалях. Якщо це не виходить, повторіть цей самий рух, відпускаючи велосипед на всю довжину своїх витягнутих рук.

Потім прикріпіть спереду до велосипеда мотузку так, щоб його можна було везти за собою, а ніжки малюка не надто міцно прив'яжіть до педалей. Провезіть велосипед трохи вперед так, щоб ноги малюка, які розташовані на педалях, описали повне коло. Якщо це вдасться, відвезіть велосипед на декілька кроків назад і знову провезіть його за мотузку вперед. Починайте навчати цього дитину на досить м'якій поверхні - на траві чи старому килимі і уважно слідкуйте за тим, щоб малюк не падав, коли його ноги прикріплені до педалей, інакше він буде боятись їздити на велосипеді.

Коли малюк зможе проїхати на велосипеді таким способом 2-3 метри, відв'яжіть одну його ніжку від педалі. Знову повільно провезіть його трохи вперед. Якщо при цьому вільна нога малюка зісковзне з педалі, зупиніться і нагадайте йому: “Постав ніжку на педаль!”. Не починайте тягнути велосипед уперед, доки малюк знову не поставить цю ногу на педаль. Продовжуйте катати малюка на велосипеді, залишаючи вільною то одну, то другу його ногу, доки він не зможе проїхати таким чином 2 - 3 метри, сам утримуючи одну ногу на педалі. На це може піти багато тижнів, але завжди намагайтеся зробити ці заняття цікавими для дитини. Бажано, щоб поряд з ним катались на велосипеді й інші діти. Коли малюк навчиться тримати сам одну ніжку на педалі, звільніть другу його ногу і продовжуйте виконувати цю вправу до тих пір, поки маля не навчиться утримувати на педалях обидві ноги, проїжджаючи на велосипеді з вашою допомогою два метри.

ЗМ.Е.115. САМ КРУТИТЬ ПЕДАЛІ ВЕЛОСИПЕДА, ПРИ ПОВОРОТІ СТАВИТЬ НОГУ НА ЗЕМЛЮ

 

Цей спосіб керування велосипедом є ускладненням попереднього. Тепер

 

малюк має вміти сам крутити педалі велосипеда, але поки не вимагайте від нього, щоб він сам повертав кермо на поворотах.

 

Як оцінити:

Матеріали: зручний триколісний велосипед та простий маршрут, який складається з двох прямих відрізків дороги (приблизно 2 - 3 метри довжиною) і поворот.

Спосіб: попросіть дитину проїхати по цьому маршруту.

Результат позитивний, якщо малюк сам проїхав на велосипеді по маршруту.

Іноді дитина може ставити свою ногу на землю, особливо при повороті.

Як учити: на цьому етапі ваш малюк повинен уміти утримувати ноги на педалях, як це було описано в ЗМ.Е.114.

Продовжуйте займатись, як описано в ЗМ.Е.114, починаючи зупинятися та заохочуючи малюка продовжити рух самостійно, натискаючи на педалі. Можливо, йому буде важко навчитися натискати лише на одну педаль (ту, яка розташована спереду), оскільки якщо він буде натискати на педалі одночасно обома ногами, то велосипед зупиниться. Спробуйте, стоячи позаду малюка, нахилитися та покласти руки йому на коліна, допомагаючи натискати на педалі по черзі то однією, то другою ногою та підказуючи при цьому: “Натисни на педаль”.

Потім перейдіть на дуже пологий нахил. Станьте спереду малюка, щоб, якщо потрібно, потягнути велосипед чи пригальмувати його. Поступово все менше  допомагайте малюкові, поки він не навчиться сам крутити педалі.

Після цього знову поверніться на рівну поверхню, потягнувши, якщо потрібно, велосипед за шнурок, щоб допомогти малюкові зрушити з місця.

Перетворіть навчання у веселу гру, залучаючи до неї інших дітей та супроводжуючи заняття піснями та віршами.

 

ЗМ.Е.134. ЇЗДИТЬ НА ВЕЛОСИПЕДІ, РОБЛЯЧИ ПЛАВНІ ПОВОРОТИ

 

Ця навичка вимагає точного контролю під час їзди на велосипеді. Дитина обов’язково повинна навчитись контролювати свої рухи, якщо ви не збираєтеся перебувати весь час поряд з нею, коли вона катається на велосипеді, і постійно показувати їй, як потрібно об'їжджати перешкоди.

 

Як оцінити:

Матеріали: триколісний велосипед та дві - три перешкоди (наприклад, ящики чи стільці), розставлені на відстані трьох метрів один від одного.

Спосіб: посадіть малюка на велосипед і попросіть його об'їхати ці перешкоди та повернутися до старту. Якщо можливо, нехай другий малюк продемонструє, як це потрібно робити.

Результат позитивний, якщо малюк може об'їхати ці перешкоди на велосипеді. Поки не вимагайте від нього, щоб він різко повертав.

Як учити: спочатку покажіть малюкові, як потрібно проїхати маршрут з перешкодами, якщо ви ще не користувались ним, коли малюк учився бігати.

Потім, як і раніше, скористайтеся мотузкою для того, щоб тягнути за неї велосипед і допомогти малюкові об'їхати перешкоди, нагадуючи йому про те,

щоб

він тримав ніжки на педалях та повертав руль. При цьому малюк повинен концентрувати свою увагу на багатьох речах одночасно! Поступово все менше допомагайте малюкові, поки він зовсім не перестане потребувати вашої допомоги.

Необов'язково користуватися лише такими штучними перешкодами, щоб навчити дитину об'їжджати їх. Будь-яка поїздка на велосипеді сполучена з різними поворотами - у природі вистачає різних перешкод! Коли поруч інші діти катаються на велосипеді, спробуйте гру „слідуй за ведучим” або дайте дітям можливість повертати самим у напрямку „транспорту”.

 

Закріплення та використання цих навичок.

Триколісний велосипед має дуже велике значення для вашого малюка. Це чудова та смішна іграшка, яка часто зовсім не береться до уваги, особливо в наш час. Рік веселощів на триколісному велосипеді добре підготує дитину до їзди на двоколісному і не буде потреби у колесах для підтримки. Їзда на триколісному велосипеді розвиває навички збереження рівноваги, включаючи збереження рівноваги на одній нозі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора